Radyo sinyalleri aracılığıyla bilgi aktarmanın iki popüler yöntemi olan FM ve AM‘in ne olduğuna odaklandığımız bu yazımızda, ayrıca AM ile FM arasındaki farklara, avantajlarına ve dezavantajlarına detaylı bir şekilde değineceğiz.
Radyo yayınlarında sıklıkla duyduğumuz FM (Frekans Modülasyonu/Frequency Modulation) ve AM (Genlik Modülasyonu/Amplitude Modulation) kavramlarına geçmeden önce ‘Modülasyon‘un ne olduğunu bilmemizde fayda var.
Modülasyon Nedir?
Radyo yayınlarında, bir radyo sinyali uzun mesafelerde iletilebilmesi için modüle edilmesi gerekmektedir. Peki modüle etmek ne demek? Modüle etmek, radyo sinyalinin yani ses bilgisini taşıyan sinyalin bir taşıyıcı sinyal ile eklenmesi demektir.
Bir radyo sinyalinin (genellikle çok düşük bir frekansı vardır) aksine, bir taşıyıcı sinyalin sabit bir genliği ve frekansı vardır. Aşağıda yer alan görselde bir modülatör ve bir taşıyıcı/bilgi sinyalinin genlik (AM) ile frekans (FM) modülasyon sinyali yer almaktadır.
Analog modülasyon üç tipte gelir: genlik modülasyonu, frekans modülasyonu ve faz modülasyonu. Bu yazıda, radyo iletişimindeki popülariteleri nedeniyle AM ve FM’i işleyeceğiz.
AM (Genlik Modülasyonu) Nedir?
Genellikle AM (Genlik Modülasyonu) olarak kısaltılan Genlik Modülasyonu, radyo sinyallerini yayınlamak için yaygın bir yöntemdir. Bu yöntemin tarihi 1870’lere, yani ses üretimi biçimindeki bilgilerin radyo dalgaları aracılığıyla uzun mesafelerde yayınlanabileceğini ilk keşfettiğimiz zamana kadar dayanır.
AM’de, giriş sinyalini (bilgi taşıyan) iletmek için taşıyıcı dalganın genliği değiştirilir. Taşıyıcı dalganın genliği, giriş sinyaline göre orantılı olarak değişir. Bu sebeple giriş sinyalinin genliği düşük olduğunda, taşıyıcı dalganın genliği azalır ve bunun tersi de geçerlidir.
FM (Frekans Modülasyonu) Nedir?
Genellikle FM (Frequency Modulation) olarak adlandırılan Frekans Modülasyonu, taşıyıcı dalganın giriş sinyaline göre orantılı olarak değiştirildiği nispeten daha yeni bir modülasyon yöntemidir. FM’de, taşıyıcı dalganın anlık frekansı, giriş sinyalinin genliğine göre değiştirilir.
AM ve FM Arasındaki Fark Nelerdir?
1- Genlik (AM) Modülasyonu
- Genlik modülasyonunda frekans ve faz aynı kalır.
- Modülasyon indeksi 0 ile 1 arasında değişir.
- Sadece iki yan bandı vardır.
- Basit devresi vardır.
- Veri veya bilgiyi göndermek için taşıyıcı dalganın genliği değiştirilir.
- 10 kHz aralığında düşük bant genişliği gerektirir.
- AM’de alınan sinyal düşük kalitede.
- 535 ila 1705 Kilohertz (KHz) frekans aralığında çalışır.
- Orta frekansta (MF) ve yüksek frekansta (HF) çalışır.
- Düşük ses kalitesine sahiptir.
2- Frekans (FM) Modülasyonu
- Frekans modülasyonunda genlik ve faz aynı kalır.
- Modülasyon indeksi her zaman birden büyüktür.
- Sonsuz sayıda yan banda sahiptir.
- Veri veya bilgi göndermek için taşıyıcı dalganın frekansı değiştirilir.
- 200 kHz aralığında yüksek bant genişliği gerektirir.
- FM’de alınan sinyal yüksek kalitededir.
- 88 ila 108 Megahertz (MHz) frekans aralığında çalışır.
- Çok yüksek frekansta çalışır.
- Daha iyi ses kalitesine sahiptir.