Analog Ve Dijital Teknoloji Nedir?

Bu yazımızda teknolojinin temel bir konusu olan ve günlük hayatta sıklıkla duyduğumuz Analog ve Dijital teknoloji kavramlarının ne olduğuna ve arasındaki temel farklarına değineceğiz.

Dijital teknoloji fikrinin temelinin atıldığı tarih olarak 1970’li yılları gösterebiliriz. O dönemlerde analog yani ibreli saatlere nazaran dijital saat kullanmak, büyük bir konfordu. Zamanla bu dönüşüm hızla yayıldı ve dijital teknoloji insan hayatında kendine geniş bir yer buldu. Günümüzde ise cep telefonlarından kitaplara, televizyondan radyoya, müzik çalarlardan kameralara kadar hemen hemen her şey dijital bir görünüme sahip oldu.

Analog Teknoloji

20. yüzyılın başlarında bilgisayarlar bilim ve teknolojiye hakim olmaya başlayana kadar, neredeyse her ölçüm aleti analogdu diyebiliriz. Bir elektrik akımını ölçmek istediğinizde, bunu bir kadranın üzerinde hareket eden küçük bir işaretçiye sahip hareketli bir bobin ölçer ile yapılırdı. Analog teknoloji sadece bir şeyleri ölçmek veya kadranları ve işaretçileri kullanmakla ilgili değildir. Bir şeyin analog olduğunu söylediğimizde, genellikle onun dijital olmadığını ifade ederiz.

Dijital Teknoloji

Dijital teknoloji analog teknolojiden tamamen farklıdır. Bir takım değerleri temsili olarak saklamak yerine, önce bilgileri sayılara çevirir. Böylelikle daha pratik ve daha az depolama alanı ile saklanarak, tekrar tekrar dinlenebilir, bakılabilir veya gönderilebilir. Pek çok bilimsel araç , analog işaretçiler ve kadranlar kullanmak yerine artık dijital olarak ölçüm yapmaktadır. Termometreler, tansiyon ölçerler, multimetreler vs artık size anında dijital okuma sağlayabilecek yaygın ölçüm cihazlarından sadece birkaçıdır. Ayrıca dijital ekranlar genellikle analog olanlardan daha hızlı ve daha kolay okunur, bunun yanında daha doğru olup olmadıkları ölçümün gerçekte nasıl yapıldığına ve görüntülendiğine bağlıdır.

Analog ve Dijital Teknolojinin Kıyası

analog-ve-dijital-saat

Artık günümüzde her türlü gündelik teknoloji, analog teknoloji yerine dijital teknolojiyi kullanarak da çalışır. Örneğin cep telefonları, bir kişinin seslerini sayılara dönüştürerek ve ardından sayıları bir yerden diğerine radyo dalgaları şeklinde göndererek aramaları iletir veya alır. Bu şekilde kullanıldığında dijital teknolojinin birçok avantajı vardır. Bu şekilde bilgileri dijital biçimde depolamak daha kolaydır ve genellikle daha az yer kaplar.

Örneğin Elektronik kitap (e-kitap) okuyucuları tipik olarak, tek bir ciltsiz kitaptan daha küçük bir alanda birkaç bin kitabı saklayabilir.

Dijital bilgiler genellikle daha güvenlidir. Örneğin, cep telefonu konuşmaları iletilmeden önce şifrelenir. Bu, başlangıçta bilgi sayısal biçimde olduğunda yapılması kolay bir durumdur. Ayrıca dijital bilgileri çok kolay bir şekilde düzenleyebilir ve bunlarla oynayabilirsiniz.

Analog Teknoloji mi Dijital Teknoloji mi? 

Yukarıda dijital teknolojinin bir çok avantajlarının olduğu görülse de, bu her zaman analogdan daha iyi olduğu anlamına gelir, anlamına gelmez. Örneğin, bir analog saat, geçen zamanı ölçmek için yüksek hassasiyetli bir hareket mekanizması kullanıyorsa, dijital bir saatten çok daha doğru olarak saati gösterebilir. Yani analog saatler saati kuvars saatlerden daha iyi bir şekilde doğruya yakın gösterebilirler. Çünkü mekanik bir analog saatteki günlük varyasyonlar birbirini iptal etme eğiliminde iken, elektronik bir kuvars saattekiler birbirini birleştirme eğilimindedir.

Likes:
4 0
Views:
3082
Article Categories:
Eğitim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir