Günümüzde artık başlı başına bir sektör haline gelen ve Direnc.net stoklarında da yer alan Akıllı Ev Sistemleri‘ne değineceğiz.
Akıllı Ev Sistemleri Nedir?
Akıllı ev sistemleri, ısıtma, aydınlatma gibi işlemleri gerçekleştiren düzeneklerin bir ağ ile uzaktan kontrolünün sağlanmasını gerçekleştiren cihazlar için kullanılan terimdir. Adından da anlaşılacağı üzere bu sistem daha çok ev için kullanılmaktadır. Akıllı ev sistemleri için ev otomasyonu ifadesi de kullanılmaktadır. Bu sistemler genellikle ev sahibi tarafından cep telefonu veya tablet yardımıyla, yüklü mobil uygulama sayesinde uzaktan evin güvenliğini, enerji verimliliğini ve konforunu sağlar.
Akıllı ev sistemlerine; akıllı aydınlatma, ev güvenlik kameraları, ses sistemleri, akıllı hoparlörler, akıllı termostatlar, akıllı mutfak aletleri, duman ve karbon monoksit dedektörleri örnek verilebilir. Yaygın olarak olarak kullanılan alarm sistemlerinden bazıları; yangın alarm sistemleri, kahve makinası zamanlayıcı, uzaktan kumandalı garaj kapıları ve güvenlik kameralarıdır. Hızla gelişen akıllı ev teknolojisi son yıllarda ayrı ayrı kontrol sağlamayı değil de tek bir denetleyiciyle tüm kontrolü sağlamayı hedef edinip, bu yönde gelişiyor.
Akıllı ev sistemlerinin ana denetleyicisi, evin tüm cihazlarından bilgileri alır, işler ve komutlar verir. Bu komutlarla ev için istenen ideal ortam sağlanır. Karmaşık gibi gözükse de aslında ana denetleyici gelişmelere 2 farklı şekilde tepki verir. Bunlar zaman ayarlı tepki ve tetikleyici tepkidir.
Zaman Ayarlı Tepkiler
Ev sahibinin dileği zamana veya evin coğrafik konumu itibariyle değişen gün ışığı zamanlamasına göre yapılması istenen tepkilerdir. Bu zaman ayarlı tepkiler sayesinde, ev gün içerisinde istenen zaman diliminde istenen işlemleri gerçekleştirebilir. Gün batımında/doğumunda evin aydınlatma sistemlerinin aktif/pasif olması, zaman ayarlı tepkiye bir örnektir.
Tetikleyici Ayarlı Tepkiler
Bir sensörden gelen uyarıya göre ana denetleyicinin verdiği tepki türüdür. Örneğin evin koridorunda bir hareketin algılanmaması durumunda koridor ışığının kapatılması veya bir odada dumanın algılanması durumunda ev sahibine SMS atılması/aranması, tetikleyici ayarlı tepkilere verilebilecek örneklerdir.
Akıllı ev sistemlerinin hem zaman ayarlı tepkileri hem de tetikleyici tepkileri birleştirip değerlendirmesi ve tek bir denetleyiciyle kontrolü sağlaması gündelik hayatta ciddi kolaylıklar sunuyor. Evinizde bulunan bir akıllı ev sistemi ile evden ya da dünyanın öbür ucundan internet aracılığıyla detaylı işlevler gerçekleştirebilirsiniz. Telefonunuzdan tek tuşa basarak evinizin alarmınızı devre dışı bırakabilir, odayı havalandırabilir, klimayı kapatabilir ve ışıkları açabilirsiniz.
Direnc.net stoklarında da yer alan akıllı ev sistemleri, belli standart özelliklerde olup, günlük hayatınızda önemli kolaylıklar sağlayacak nitelikte üünlerdir. Bu ürünlere buradan ulaşabilir ve temin edebilirsiniz.
İlerleyen günlerde direnc.net stoklarında yer alan akıllı ev sistemleri cihazlarının detaylı kullanımına ilişkin yazı ve bazı çalışmalarımız olacaktır.