GSM Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Bu yazımızda, cep telefonlarının kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte sıkça işittiğimiz GSM kavramını öğrenecek, avantajlarına ve dezavantajlarına değineceğiz.

GSM Nedir?

GSM, İngilizce’de ‘Global Systems for Mobile’ ifadesinin kısaltmasıdır. ‘Mobil için Küresel Sistemler’ olarak Türkçe’ye tercüme edilir. Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI) tarafından 2G ağları protokollerini tanımlamak için geliştirilmiş bir standart olan GSM, 1G hücresel ağların yerini almıştır.

gsm-sema-nedir

GSM temelde açık, dijital bir hücresel radyo ağıdır. Hemen hemen  dünya üzerindeki tüm ülkelerde çalışır. Yalnızca sesli aramalar için değil, aynı zamanda veri hesaplama ve metin mesajları için de kullanılır. GSM teknolojisinde sinyalleri iletmek için dar bant Zaman Bölmeli Çoklu Erişim (TDMA) tekniği kullanılır. Her 200 kHz kanalını sekiz adet 25 kHz zaman dilimine bölerek çalışan bir devre anahtarlama sistemidir. Ayrıca GSM sinyalleri dünyanın birçok yerinde 900 MHz ve 1800 MHz mobil iletişim bantlarında çalışır.

GSM Teknolojisinin Avantajları

GSM teknolojisi önemli avantajlar sunmaktadır. Tüm bilgiler, bir SIM kartta saklayabilmesi nedeniyle hiçbir bilgi kopyalanamadığından son derece güvenlidir. Çok çeşitli cihazlarla uyumludur. CDMA teknolojisinden farklı olarak sesli aramaların ve verilerin aynı anda kullanılmasına izin verir. Sesli aramaların netliği, ön planda duran başka bir önemli özelliklerindendir.

GSM Teknolojisinin Dezavantajları

Oldukça karmaşık  bir sistem olan GSM teknolojisinde, birden fazla kullanıcı aynı bant genişliğini paylaştığından, iletimde parazitlenme yaşanabilir. 3G gibi daha yeni hücresel ağlar nedeniyle CDMA teknolojisi kullanılır.

Ayrıca darbe iletim teknolojisini kullandığı için elektronik cihazlara da müdahale edebilir. Bu nedenle, elektronik paraziti önlemek için uçaklarda ve hastanelerde cep telefonlarımızı uçak moduna almamız istenir.

Likes:
2 2
Views:
1542
Article Categories:
EğitimGüncel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir