Motor Nedir?
Motorlara genel bir tanım getirecek olursak, bir enerji formunu mekanik enerjiye çeviren makinedir, diyebiliriz. Bu yazımızda motorlar konusunu detaylı bir şekilde işleyecek ve motorların türlerine göre hız kontrol uygulamalarına değineceğiz.
Motorlar kuvvet makineleridir. Peki motorlar hangi enerji formlarını mekanik enerjiye dönüştürebiliyor ona bakalım. Bu formlardan bazıları; benzin, LPG, elektrik, kömür, tiner, akarsu, rüzgar vs’dir.
Motor Çeşitleri Nelerdir?
Motorların hareket enerjisi oluşturmak için kullandığı enerji formuna göre motorları 2’ye ayırıyoruz. Bunlar Isı Motorları ve Elektrik Motorlarıdır.
Isı motorları; çeşitli yakıtlarla çalışan motorlardır. Elektrik motorları ise; elektrik enerjisiyle çalışan motorlardı. Bu yazımızda yoğunlaşacağımız konu Elektrik Motorları olacaktır.
Elektrik motorlarını sınıflandıracak olursak; DC motor doğru akımla çalışan elektrik motorlarıdır ve AC motor alternatif akımla çalışan elektrik motorlarıdır.
1-DC Motor Nedir?
DC motor, doğru akım elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürdüğünü söylemiştik. Motorun içinde yer alan sargılara elektrik akımı uygulandığında, yine motorun içerisindeki sabit mıknatıslara zıt yönde oluşan manyetik kuvvetin etkisiyle hareket etme prensibine dayanır.
DC motorların iç yapısı türlerine göre değişiklik gösterir. Fırçalı DC motorlar, fırçasız DC motorlar, step motorlar ve servo motorlar olarak sınıflandıracağımız DC motorların her birinin özelliklerini ve karakteristik yapılarını sonraki sonraki yazılarımızda detaylı şekilde tek tek inceleyeceğiz. Yine aynı şekilde DC motorların türlerine göre bir çok kullanım alanları bulunmaktadır. Bu konuya da diğer yazılarımızda değineceğiz.
DC Motor Kontrolü
DC motorlarda hız kontrolü, motora giden volt değeri ile doğru orantılıdır. Yani motora ne kadar volt verilirse o kadar hızlanacaktır. Tabi motorlara uygulanacak volt değeri belli bir sınırı aşmamalıdır. Aksi durumda motor yanacaktır.
Bu kontrol kartına 12 volt ile çalışan bir dc motor bağlayalım. Bağlantılar kart üzerinde görüldüğü üzere
M+, M- uçlarına ve diğer uçları da
12 voltluk güç kaynağına bağlayacağız. Potansyometre/potans düğmesinden dc motorun hız kontrolünü sağlayabiliyoruz. Bu arada 12 Volt adaptör ürünlerine ait direnc.net stoklarına
buradan erişebilirsiniz.
5A 90W 12V DC Motor Hız Kontrol Kartı
Şimdi 5A 90W 12V DC Motor Hız Kontrol Kartı ürününün özelliklerine değinelim. Max 5 Amper’e kadar çalışan bu kart, 90 Watt’a kadar güçteki motorları kontrol edebilmektedir. Bu değerlerin üzerinde bir uygulamada kart zarar görecektir. 5 Volt ila 35 Volt aralığında çalışabilen bu kontrol kart, 15 gram ağırlığında ve 30mm x 24mm x 15mm ölçü değerilerine sahiptir.
2-AC Motor Nedir?
AC motor, alternatif akım (AC) kullanılarak sürülen bir elektrik motorudur. Rotor ve Stator olmak üzere iki temel kısımdan oluşur. Stator, makinenin sabit kısmı ve makinenin çalışması için gerekli olan manyeto-motor kuvveti oluşturur. Rotor ise hareket eden kısım ve statorda oluşan manyeto-motor kuvvetinden etkilenerek manyetik enerjiyi mekaniksel enerjiye dönüştürür. AC motorların bazı öneli kısımları aşağıda yer alan görselde belirtildiği gibidir:
Öte yandan AC motorlar senkron ve asenkron (ya da indüksiyon ) makineler olmak üzere iki çeşittir. Senkron motorlar statora verilen akımla aynı frekansta çalışırken, asenkron motorlar indüksiyon akımı (mıknatıs yardımı ile manyetik alan oluşturularak ortaya çıkan akım) ile çalıştıkları için verilen akımla aynı frekansta çıkmazlar.
AC Motor Kontrolü
AC motorlar genellikle üç fazlı elektrik sistemiyle çalışırlar. Fakat bazı özel uygulamalar için tek fazlı motorlar da bulunmaktadır. Hızlı ve kolay bir konumlanma avantajı sunan AC motorlar, hareket kontrolü gerektiren uygulamalarda esneklik sunar.
220Vac 400W AC Motor Hız Kontrol Cihazı
Direnc.net stoklarında AC motor kontrolü için 220Vac 400W AC Motor Hız Kontrol Cihazı400W AC220V 50/60 HZ ürünü uygundur.
Hız düzenleme aralığı 90-1400 r/dk, 50 HZ ve 90-1700 r/dk, 60 HZ şeklindedir. Ambalaj, baskı, gıda, elektronik, enstrümantasyon, tıbbi ekipman, giyim sanayi üretim hattı için uygundur. Küçük boyutu ve yüksek hassasiyet ile geniş hız kontrol aralığına sahiptir.
Ürün hakkında gerekli bilgilere şu sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Pingback: Fırçalı ve Fırçasız Motorlar Nedir? - Direnc.net Blog