Merhaba. Bu yazımızda yağmur veya su baskınlarına karşı duyarlı, uyarı veya önlem amaçlı işlem gören bir sistem üzerinde duracağız. Ancak öncesinde projenin temel bileşeni olan yağmur sensörünün ne olduğuna bakalım.
Yağmur sensörü sığ su seviyelerinde veya yağmurlu ortamlarda kullanılan bir sensördür. Bizlerin bu proje için kullanacağı yağmur sensörü 4 cm su seviyesine kadar ölçüm yapabilmektedir. Yağmur sensörünün yapısı şöyledir:
Birbirine paralel olarak bağlanmış iletken hatları bulunan yağmur sensörünün su ile temas etmesiyle Arduino Ana kartına analog bir sinyal yollamaktadır.
Yağmur sensöründen gelen veri, Arduino ile işlenerek röle kartını iletilecek. Röle kartı da gelen veriye göre peristaltik pompa motorunu aktif edecektir. Aktif duruma geçen peristaltik pompa, ortamda bulunan suyu tahliye edecektir.
Aktif olan peristaltik pompa, ortamdaki suyu tahliye ettikten sonra, yağmur sensörü ortamda su bulunmadığı verisini alacağından, sistemi kendiliğinden pasif duruma geçirecektir.
Projede yer alacak malzemeler şöyle:
1 Adet Yağmur Sensörü
1 Adet Breadboard (Opsiyonel)
Sistemin bağlantı şeması ise şöyledir:
İlgili Arduino kodlarımız ise şöyledir:
int sensorPin = A0; //Yağmur Sensörünün bağlayacağı Analog pin int limitDeger = 150; //Su miktarı için eşik değer int relayPin = 13; //Röle kartını bağlayacağımız dijital pin int veri; //Sensörden okuduğumuz değer void setup() { pinMode(relayPin, OUTPUT); //Röle bağladığımız pini OUTPUT olarak ayarlıyoruz. } void loop() { veri = analogRead(sensorPin); //Yağmur sensöründen analog veriyi okuyoruz. if (veri > limitDeger) { //Sensör verisi eşik değerini geçerse ilgili kodlar uygulanır. digitalWrite(relayPin, HIGH); } else { //Sensör verisi eşik değerinden küçük olursa ilgili kodlar uygulanır. digitalWrite(relayPin, LOW); } }
Arduino’ya yüklemiş olduğumuz kodlara dikkat ettiğinizde esikDeger isimli bir değeri görmüşsünüzdür. Biz bu değeri 150 olarak atadık. Bu değer yağmur sensöründen analog bir veri olarak gelmektedir. Yağmurun şiddetine göre sisteminizin aktif olmasını istiyorsanız, bu esikDeger değerini daha yukarı bir değer olarak atayabilirsiniz.
UYGULUMA VİDEOSU
Bu projeyi yağmur veya su baskınına duyarlı projelerinizde yer verebilir, hatta daha kullanışlı versiyonlarını da geliştirebilirsiniz.